HandMade By ArtisTiki

Handgenaaid

Bij het ambachtelijke leder bewerken wordt voornamelijk het plantaardig gelooide leder of tuigleder gebruikt en alles met de hand gedaan: voor het schalmen wordt een halve maanmes of een Japans mes gebruikt, de randjes worden met een kantenschaafje en een polijsthoutje afgewerkt.
De stiklijn wordt met een lijnentrekker aangeduid en de steken met een stekenroller. Het te naaien stuk leder wordt tussen een naaispaan gestoken en de gaatjes worden door een diamond els geprikt en dmv de zadelmakerssteek wordt het leder genaaid.
In plaats van met een stekenroller en een els kan je de gaatjes ook met behulp van een hamer en naaitanden in het leder timmeren.
Zo het is een beetje beknopt uitgelegd maar dit is ongeveer het proces van een lederen product te maken op ambachtelijke wijze.
Zoals ik hier laat zien kan je evengoed tassen maken volgens de principes van de haute couture maar deze volledig met de hand te naaien.
Persoonlijk vind ik het handnaaien zalig om te doen, zeer rustgevend.

Handgemaakt

Hier zie je een aantal tassen die gemaakt zijn tijdens de opleiding handtassen of marokijnbewerking.
Ze zijn één voor één handgemaakt en met de naaimachine gestikt.
Nadat de patroondelen getekend zijn, worden deze overgetekend op het leder en de voering en worden vervolgens uitgesneden. Daar waar nodig worden de randen geschalmd.
De voering wordt verlijmd op het leder, sommige randjes worden nu volledig afgewerkt met het filteerapparaat en kantenverf.
Eens de voorbereiding klaar is wordt de tas in elkaar gebracht en met de naaimachine gestikt.
Als laatste worden hier ook weer de randjes netjes afgewerkt.
Dat is in het kort zo een beetje uitgelegd wat het verloop is van een 'handtas' maken.
Bij de foto's zie je tevens de verschillende machines die ervoor gebruikt worden.